Bescherm uw zaak

Bescherm uw idee

Heeft u een goed idee dat u beschermd wil zien? Een idee is níet beschermd door het auteursrecht. Hoe kunt u dan zaken doen met een andere partij zonder dat deze uw idee overneemt? Hier is juridisch gezien een oplossing voor:

Het geheimhoudingscontract

De enige manier waarmee u een idee kunt beschermen is met een geheimhoudingscontract, ook wel NDA genoemd. Dit is een gebruikelijk document in het handelsverkeer. Hiermee kunt u bepalen wat bescherming verdient, voor hoe lang, en wat de gevolgen zijn bij schending. Er zijn veel standaardversies in omloop, maar vaak verdienen ze aanpassing naar uw eigen situatie. Om uw positie te versterken zijn er verschillende manieren om te bewijzen dat het uw idee is. Zie hieronder.

Depot: Bewijslast vergroting

Veel ondernemers/kunstenaars willen kunnen bewijzen dat hun idee van hen was op een bepaald tijdstip. Hiervoor is het beter als het idee tekenen van uitwerking vertoont, zodat het voor auteursrechtbescherming in aanmerking komt. Enkele voorbeelden om uw bewijslast te vergroten: 1. Zelf dossiers bijhouden, 2. Documenten via de mail naar uzelf sturen, 3. I-depot van de Benelux gebruiken, 4. Deponeren bij een notaris. Vroeger kon het ook via de belastingdienst, maar deze optie is sinds 1 januari 2013 komen te vervallen.

Kortom, een depot beschermt niet uw ideeën. Dat kan enkel met een geheimhoudingscontract. Stel, u stuurt een gedeponeerd idee op naar een andere partij, dan mag deze partij toch met uw idee er vandoor gaan. Een depot vergroot wel de bewijslast. Heeft u vragen of een contract nodig? Neem dan contact op.