Bescherm uw zaak

Delen

Strenge bescherming van uw product is wellicht helemaal niet voor u weggelegd. Het past niet bij uw businessplan of bij uw visie. Het auteursrecht geeft ook de mogelijkheid tot delen.

Is delen gunstig?

Delen biedt hele andere kansen voor uw zaak. Zoals bekendheid genereren of samen met anderen uw product verbeteren. Delen brengt ook risico’s met zich mee. Want waar ligt de grens en wie zijn er allemaal auteur van het eindwerk?
Ook kunt u als bedrijf ervoor kiezen niet zelf te delen, maar wel werken te gebruiken die andere aangeboden hebben om te delen.

Hoe te delen?

Delen gaat niet door te zeggen dat er geen auteursrecht rust op uw werk, of door afwezigheid van een © teken. Het is wettelijk namelijk niet mogelijk afstand te doen van uw auteursrecht. En ook werken waar geen © teken bij staan, kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn. Om werken te kunnen delen, onbeperkt of onder bepaalde voorwaarden, moeten er afspraken gemaakt worden: licenties.

Licenties

Een licentie is een overeenkomst waarbij u afspreekt dat derden uw werk onder bepaalde voorwaarden mogen gebruiken. Deze voorwaarden kunnen van tijdelijke aard zijn, maar ook onherroepelijk. U kunt licenties zelf maken, of standaardlicenties gebruiken. Voor beeld, muziek, geluid en tekst worden de Creative Commons licenties veel gebruikt. Voor het ontwikkelen van software kunt u denken aan Linux (GPL) of MIT –licenties.

Kennis over licenties belangrijk?

Jazeker. Ook als u wilt delen is het goed om stil te staan bij wat u precies wilt delen en voor hoe lang. En niet elke licentie geeft hetzelfde effect. Bij sommige licenties moet u ook uw eigen werk vrijgeven om te delen. Kortom het kiezen van een licentie vergt aandacht. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen.