Auteurswet 100 jaar. Een terugblik

Gisteren heeft de Nederlandse Auteurswet haar 100 jarige bestaan bereikt. Dit werd al uitvoerig gevierd op de auteursrechtconferentie, waar internationale professoren hun visie gaven over ons Nederlandse recht.

Opvallend was de insteek van prof. Spoor. Spoor zei dat de meeste werken maar gemiddeld één keer worden gebruikt. Als ze al gepubliceerd worden. Dit is echter moeilijk te onderzoeken, gezien de enorm grote hoeveelheid werken die er bestaan. Bekende werken verspreiden zich uiteraard snel onder de menigte en worden veelvuldig hergebruikt, maar hoe zit dat met minder bekende werken? En hebben we het over legaal of illegaal hergebruik? De wijze van hergebruik en de consequensies voor de culturele industrie blijven een belangrijk punt van aandacht de komende jaren.

Voor wie wil meer weten over de geschiedenis van onze Nederlandse Auteurswet:
Het boek A Century of Dutch Copyright Law Auteurswet 1912-2012 geeft een zeer uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen van het auteursrecht door de eeuw heen. Vragen als Waarom hebben we auteursrecht? Wat betekent het auteursrecht voor de economie? Wat is de rol van de auteur? komen uitvoerig aan bod.
Te koop via Uitgeverij deLex.

 

Auteursrecht | , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>