Creative Commons-licenties


6 Licenties

In Nederland zijn er in totaal 6 verschillende licenties. Deze licenties bestaan uit een combinatie van 4 verschillende bouwstenen. Zie hieronder allereerst de 4 bouwstenen:

AttributionNaamsvermelding. Je staat anderen toe om het werk waar jij auteursrecht op hebt te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken dat op jouw werk gebaseerd is – maar uitsluitend als jij vermeld wordt als maker. 

NoncommercialNiet-commercieel. Anderen mogen je werk kopiëren, vertonen, distribueren en opvoeren, alsmede materiaal wat op jouw werk gebaseerd is, mits niet voor commerciële doeleinden.

No Derivative WorksGeenAfgeleideWerken. Anderen mogen je werk kopiëren, distribueren, vertonen en opvoeren mits het werk in de originele staat blijft. Het is niet toegestaan dat anderen jouw werk gebruiken als basis voor nieuw materiaal.

Share AlikeGelijkDelen. Je staat anderen toe om van jouw werk afgeleid materiaal te maken onder de voorwaarde dat zij het onder dezelfde licentie vrijgeven als het originele werk.
Bron: Creative Commons NL

Met deze vier bouwstenen is het mogelijk de volgende zes licenties te creëren:

cc-by  Naamsvermelding  (BY)

cc-by-sa  Naamsvermelding-GelijkDelen  (BY – SA)

cc-by-nc-sa  Naamsvermelding-NietCommercieel  (BY – NC)

cc-by-nc-sa  Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen  (BY -NC – SA)

cc-by-nd  Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken  (BY – ND)

cc-by-nc-nd  Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken  (BY – NC -ND)
Bron: Creative Commons NL

De eerste vier licenties kunnen wel beschouwd worden als de remix-licenties. Hier mogen anderen afgeleide werken van maken.

Naast deze licenties is het ook mogelijk om een Publieke Domein-Verklaring aan het werk te koppelen. Het betreft hier geen licenties, maar documenten waarmee de auteursrechthebbende aan kan geven dat hij afstand doet van zijn auteursrecht. De intentie van deze verklaring is dat werken hiermee zonder restricties door een ieder gebruikt kunnen worden voor alle doeleinden. Er zijn twee verschillende verklaringen:

Publiek Domein VerklaringCC0 verklaring

Publiek Domein MarkPublieke Domein Mark
Bron: Creative Commons NL

Meer informatie over Creative Commons ->

Voor vragen over Creative Commons of het auteursrecht, neem contact op met contact@copyright20.org.

Creative Commons | | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>