Downloadverbod kan de burger meer geld kosten

Het kabinet is momenteel weer in gesprek over een downloadverbod. Momenteel is downloaden nog legaal. Als dit straks als illegaal bestempeld wordt, zal niet alleen internetfraude toenemen, maar ook de kans dat mensen erin trappen.

Enige maanden gelden ging al het zogenoemde Buma/Stemra-virus de ronde. Deze ransomware (kwaadaardige software die vaak onzichtbaar is voor je antivirusprogramma) geeft aan “uit naam van de politie te opereren en eist een boete op wegens illegaal downloaden”. Deze software vergrendelt de computer en geeft de melding dat je in het bezit bent van illegale bestanden. Je moet dan zogenaamd € 100 betalen om je computer weer te ontgrendelen.

Nu blijkt uit Zembla dat gemiddeld 1 op de 5 slachtoffers betaalt aan de internetfraudeurs. Ook neemt het aantal fraudeurs fors toe. Helaas ben je na betaling al je geld kwijt en is je computer geïnfecteerd met een hardnekkig virus. Betaal dus nooit aan dit soort sites en ga direct naar de Politie.

Kortom, het feit dat de politie straks mag gaan handhaven voor illegaal downloaden, zal dit soort criminaliteit in de hand werken.
Waarom niet eerst beginnen met meer voorlichting over het auteursrecht aan de maatschappij? Voordat allerlei maatregelen ingevoerd gaan worden. Momenteel is er al een daling te zien in het downloaden uit illegale bron (The Pirate Bay), o.a. door de opkomst van veel legale downloadsites (Spotify). Wie weet dat betere voorlichting en meer discussie al heel veel verschil teweeg brengt. Dan kan daarna altijd nog besloten worden wat voor een maatregelen nodig zijn om schendingen tegen te gaan.

Auteursrecht | , , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>