Google moet betalen voor krantenkoppen


Precies een maand geleden boycotte krantenuitgevers in Brazilië zoekmachine Google. Zij wilden niet dat Google nog langer hun kranten zouden indexeren zonder daarvoor een redelijke vergoeding te betalen. Ook Frankrijk gaat forse maatregelen nemen. Frankrijk staat al bekend om haar zeer strenge auteursrechtbeleid en gaat nu strikt optreden tegen zoekgigant Google.

President Hollande heeft aangegeven dat Google moet betalen voor het linken naar krantenartikelen. Per jaar ontvangt Google in Frankrijk wel meer dan 1,7 miljard euro aan hun advertentiemodel. Hollande wil dat Google hier een deel van afstaat om de kranten tegemoet te komen in hun dalende inkomsten. Het kan niet zo zijn dat Google wél aan de artikelen verdient en de kranten niet! Het schijnt dat 5% van al het internetbezoek gelieerd is aan het lezen van nieuws. Google geeft de krantenkoppen weer en de eerste drie regels van een nieuwsartikel. Voor vele gebruikers is dit voldoende en wordt er niet verder gelezen. Kortom, de bezoekers komen niet op de websites van de krant zelf terecht.

Hollande vindt dit onacceptabel. Als Google niet voor het einde van het jaar een deal sluit met uitgevers om vergoedingen te gaan betalen, gaat hij een nieuwe auteurswet instellen om dit te verplichten. Frankrijk en Brazilië zijn niet de enige landen die maatregelen nemen tegen Google. Ook in Duitsland, Zwitserland en Italië zijn hier al ontwikkelingen in te ontdekken.

Volgens Google betekent dit een zware inbreuk op de internetvrijheid en tast het het voortbestaan van Google aan.

Auteursrecht | | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>