Internationale dag van Auteursrecht: Copyright 2-0

Vandaag, 23 april, organiseren Google Nederland en de Federatie Auteursrechtbelangen een debat over een flexibeler auteursrecht. Wat is dat eigenlijk? Een flexibel auteursrecht, en voor wie is dat interessant? Als het aan de Copyleft-beweging ligt, kan het auteursrecht niet flexibel genoeg zijn. De beschermingsduur moet minder, remixen moet mogelijk zijn en de fair use ruimer. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zij illegale peer-to-peer sites opzetten. De achterliggende gedachte: Meer ‘illegaal’ downloaden meer legaal consumeren. Aan de andere kant zijn er de belangen van de artiesten, die betaald willen krijgen voor hun werk, de belangenbehartigers, en de hele creatieve industrie erom heen. Niet iedereen staat te springen om een ruimer auteursrecht. Maar de wens is vooral dat de auteurs betaald krijgen voor hun werken.

Copyright 2-0

Het spel is begonnen. Met ingehouden adem staart iedereen vanaf de tribunes naar het middenveld. De spanning is om te snijden. Niemand merkt de verkoelende bries op die door het stadion waait. De belangen zijn te groot. In een web van spelregels, waarbij de ene regel de ander lijkt te snijden, te doorkruisen, te overlappen, vast te houden, te begeren of te verwerpen vechten twee partijen om de trofee. Ssssh-ssssh, geen gechat, maar talk. De bepoederde witte vingers klemmen zich om het touw, de knieën iets gebogen, want zonder rek heb je het spel sowieso verloren. Scheidsrechter Afgunst zet zijn voeten schrap en telt tot drie. Een–twee-drie. De remmen zijn los.

De strijd om het copyright is begonnen. De eerste paar minuten staat Left duidelijk voor. Plots een ruk in het touw. Gejuich klinkt. Right haalt steeds meer touw binnen. Het gebrek aan concentratie van het begin is totaal verdwenen. Het copyright staat op scherp. Left krijgt ervan langs. Het spel wordt ruw gespeeld. Er wordt naar elkaar gespuugd en gejoeld. De regels zijn niet overal even helder. Afgunst geeft Gottfried van The Pirate Bay een rode kaart. Hij moet even op de bank. Left speelt dan wel met een man minder, maar het getouwtrek gaat gewoon door. Gelukkig is Dotcom nog wel aan hun zijde. Maar ook al zijn de torrents met velen, de overkant is beter gegroepeerd.

De strijd om het copyright laait nog meer op. Getouwtrek, trillende spieren, grote belangen. De piraten hebben een regel weten te overtreden. Net onder de gordel, de scheids kan niets doen. De andere kant klontert samen en gaat nu fel in verzet: hup een twee drie, hup een twee drie, tellen zij. “Delen, daar gaat het om”, roept Left. “Vrije informatie, een vrij internet. Een korter auteursrecht.” Left stelt zich nu amicaal op, voelt het zweet van de overkant in haar nek. “De artiest krijgt ook betaald”, roept Kim Dotcom boven het gehijg uit. “Voor elke klik. Ik weet een goed systeem.“

Het helpt. Google brengt wat rek in de zaak. Ze laten iets vieren. Maar Right heeft dan ook al vier meter binnen. Het copyright wordt iets versoepeld. De muziekindustrieën kijken nors en hangen in de touwen. Als Google nog meer meegeeft zijn zij hun positie kwijt. Ook Google weet dat. Zij heeft hun steun hard nodig. Google verdient immers enorm aan alle advertenties bij de populaire muziek en films via de illegale torrent-sites. Nee, als de muziekindustrie valt, dan zij ook. De hakken gaan in het zand, de rek is nog minimaal. Zwetend staat scheidsrechter Afgunst aan de zijlijn. “Ze gunnen elkaar niets”, denkt hij weemoedig. Afgunst fluit, het is pauze. Tussenstand 2-0 voor het copyright.

Alleen weet niemand wat dit nu betekenen moet. Right staat triomfantelijk naast haar touw, twee meter erbij. Maar het touw is lang, de koorden dik. Dit gevecht kon nog wel eens heel lang duren.

Met een zucht laat Afgunst zich op een stoel zakken. Hij is uitgeteld. “De regels laten teveel vrijheid voor eigen inbreng,” mompelt hij, terwijl hij de pareltjes zoutig vocht van zijn voorhoofd veegt.  Even kijkt hij op naar de tribune: Duizenden paar ogen zijn gericht op het middenveld, maar wie richt zich eigenlijk op hen?

Copyright2-0

Auteursrecht | , , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>