Nieuwe businessmodellen: online tv en krant

Magine en De Nieuwe Pers

I‘magine’, tv kijken waar en wanneer je maar wilt. Op je tv, mobiel of computer, zonder kabelabonnement. Dat kan nu met Magine, een internet-televisie-dienst. Helaas alleen nog in Zweden. Maar zoals zovele Zweedse online vernieuwingen, zal deze ook wel snel in andere landen te vinden zijn.

Hoe werkt het? 
Magine biedt een systeem om je te abonneren op een online televisie-aanbieder en toch op je tv, computer en telefoon de programma’s te ontvangen. Programma’s die jij wil zien. Want als kijker bepaal je zelf waar en wanneer je naar welk programma kijkt. Magine is een kabelbedrijf in de Cloud. Dit is een vernieuwing in de tv-industrie. Zij hoeven geen kabels te onderhouden.

Het abonnement kost € 10,- per maand. Magine betaalt alleen voor die programma’s die daadwerkelijk bekeken worden door haar klanten. Het lijkt hiermee op het business model van De Nieuwe Pers (DNP), een online krant die een paar dagen gelden gelanceerd is.

Bij De Nieuwe Pers wordt ook alleen betaald voor die artikelen waar je om vraagt. Je betaalt niet meer voor de krant in zijn geheel. Dat kan wel, maar dat hoeft niet. Want niet iedereen leest alles uit de krant. Bij de DNP abonneer je je op een journalist. Voor € 1.79 per maand krijg je dan al zijn artikelen te lezen. De DNP hanteert een iets ander principe dan Magine, maar beide systemen hebben gemeen dat we als consument veel meer zelf de regie in handen hebben. Wij bepalen wat we willen zien en wat we willen lezen.

Het lijkt hiermee op het model van iTunes, waarbij niet meer betaald hoeft te worden voor een hele cd, maar waarbij we ook de keuze hebben enkel een nummer te kopen. We zien hiermee binnen verschillende branches interessante veranderingen ontstaan. Ik ben benieuwd wanneer Magine in Nederland komt. Met als kleine aanpassing:  dat wij niet per maand een vast bedrag hoeven te betalen, maar ook als consument kunnen bepalen om daadwerkelijk te betalen voor dat wat wij willen zien.

Auteursrecht | , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>