Megaupload komt terug, maar dan anders

21/03/05-19/01/12

Megaupload bleek piraterij! Een site vanaf waar illegale bestanden verspreid werden. Zoals films en muziek. Sinds januari van dit jaar moest Megaupload uit de lucht. Was dat eigenlijk wel een goed idee?
Uit recent onderzoek blijkt dat Megaupload wel degelijk goed is geweest voor de financiele positie van filmproducenten. De sluiting heeft een kleine daling laten zien in de winst voor middelgrote een kleine films. Terwijl zojuist uit een ander onderzoek is gebleken dat sluiting van Megaupload een groot succes is gebleken voor de creatieve industrie. Door het sluiten van deze website konden ook heel veel aanhangende sites hun business niet meer voortzetten. Wat is er nu waar? 

Geen nood, vervolgonderzoeken zijn weer mogelijk.
Dotcom, de oprichter van Megaupload werkt momenteel aan een nieuwe release: Mega. Deze zal waarschijnlijk op 13 januari 2013 online zijn.

Via de dienst Mega kun je straks bestanden versturen die geheel encrypted zijn. Door deze beveiliging wordt het ook voor Mega onduidelijk wat voorn bestanden er via hun dienst in omloop zijn. Mega hoopt hiermee rechtszaken in de toekomst te kunnen voorkomen. Ook via de algemene voorwaarden wordt uitgesloten dat je geen rechtszaken tegen hun mag beginnen. Leuk voor Mega, maar hoe zit het voor auteursrechthebbenden?

Kim Dotcom heeft ooit aan TorrentFreak laten weten dat artiesten direct vanuit de cloud hun muziek kunnen verkopen aan gebruikers en daar 90% van mogen houden. Op de een of andere manier heeft Dotcom een systeem ontwikkeld waardoor gebruikers gratis muziek kunnen downloaden en artiesten er toch aan verdienen. De advertenties van Google worden geblokkeerd en Mega zet daar eigen systeem voor in de plaats. Een nieuw businessmodel die hopelijk vanaf 13 januari te bestuderen is.

En voor de volledigheid, hierbij nog eenmaal het Megaupload lied met o.a. Snoop Dogg, Kanye West en Alicia Keys.

Auteursrecht | , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>