Sabam in Opspraak

Sabam, de Belgische Buma/Stemra, is in opspraak gekomen omdat zij niet nauwkeurig om zouden zijn gegaan met inningen en verdelingen van het geld. Sabam reageert in een persbericht dat zij twee manieren hebben om het geld te innen voor de aangesloten muziekauteurs: 

  1. Inningen per stuk: er wordt vooraf aan Sabam toestemming gevraagd om een of meerdere muziekwerken te mogen gebruiken.
  2. Forfaitaire inningen: het is nog niet duidelijk welke werken je gaat gebruiken, zoals bij discotheken, maar je overhandigt naderhand een playlist. Voor werken die niet onder Sabam vallen, zullen zij dan ook niet innen.

Sabam geeft aan dat zij onder strenge controle staan en daardoor helemaal geen sprake kan zijn van het vasthouden van grote sommen geld op de eigen rekening ivm verkeerde inningen. Grappig is dat de groep Neveneffecten ooit in hun programma Basta -aflevering 3- aantoonden dat fictieve auteurs ingeschreven kunnen staan.  Hiermee toonden zij aan dat er wel degelijk onterechte inningen plaats kunnen vinden door Sabam. Gelukkig zijn er de strenge controles, waardoor dit ook weer rechtgezet kan worden.

 

Instanties | | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>