Te ver doorslaan met fair use?

Contact

Bovenstaande foto is onderwerp van geschil. Een geschil over 3.6 miljoen dollar om precies te zijn. De Amerikaanse fotograaf Kai Eiselein roept dat BuzzFeed zijn foto zonder toestemming gebruikt heeft in een montage over voetbal, genaamd “The 30 Funniest header faces.” Niet alleen is deze foto zonder toestemming op de website van BuzzFeed gebruikt, zij hebben er ook aan bijgedragen dat zijn werk verspreid werd over wel 64 andere websites. Kai Eiselein meent dat dit gebruik en de oneerbiedige policy van Buzzfeed zeker 3.6 miljoen dollar waard is en sleept hun dan ook voor de rechter. De foto van Eiselein is afkomstig van zijn Flicker-pagina.
BuzzFeed heeft gereageerd door nu de “The 29 Funniest Header Faces” aan te bieden, waaronder één foto van oud-voetballer Frank de Boer, die een bal kopt, maar zo te zien vooral amateur-voetbalfoto’s.

De kern van het conflict gaat over het begrip “Fair Use”. Kan een grote site als Buzzfeed zo vrijelijk foto’s gebruiken voor trivia-lijstjes (‘listicles’, we leren weer wat nieuwe woorden), want volgens Buzzfeed is hun gebruik “transformerend” en dan zou het mogen. Of overdrijft Kai Eiselein, met het feit dat dit artikel van Buzzfeed wel over 64 sites is verdeeld en hij daarom de financiële eis even fors opschroeft.

Matthew Yglesias, huiseconoom van Slate, vraagt zich af wat voor economische zin het heeft om de opvattingen over “Fair Use” zo te verbreden. Welke productie bevorder je ermee? Hij weet het niet zo, maar hij blijft voorlopig wel al zijn foto’s een Creative Commons licensed tag geven.

 

Auteursrecht | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>