Toch YouTube-tax door Buma/Stemra

Enige tijd geleden beweerde Buma/Stemra nog dat zij geen YouTube-tax zouden heffen. De kosten zouden met YouTube verrekend worden. Dit ging ook een tijdje goed, tot aan de rechtszaak tegen Nederland.fm. Vanaf nu moeten ook commerciële sites gaan betalen aan Buma. Maar wanneer ben je een commerciële site? Als dezelfde onduidelijke definitie geldt als bij hun Creative Commons-pilot, dan zullen straks heel veel sites onder commercieel vallen.

Om heel kort in te gaan op hun Creative Commons-project: Buma/Stemra komt zogenaamd tegemoet aan de startende artiest door hun niet te laten betalen voor hun muziek voor promotie om bekendheid te kunnen genereren (dit werk mag verspreid worden onder een Creative Commons-licentie). Op het moment dat de muziek van de artiest “commercieel” wordt, vallen zij onder de normale regels van Buma/Stemra. Helaas ben je zo snel al commercieel bezig als artiest, dat het amper zin heeft je aan te melden voor dit project. De afgelopen 5 jaar zijn er dan ook maar 60 aanmeldingen geweest.

Om weer terug te komen op de gevolgen van deze YouTube-tax: gaan straks de kleine websites die amper inkomsten genereren uit hun site, ook betalen? Wat is het “instap-model” voor commercieel gebruik? Het is logisch dat er inderdaad betaald wordt voor muziek, maar plaatsten mensen niet juist expres hun werk op YouTube, ondanks dat ze weten dat ze er weinig voor betaald krijgen? Of eigenlijk, juist omdat het een gratis site was? En de kans op snelle verspreiding een rol speelt?

Tot slot de vraag: hoe zit het dan met YouTube filmpjes die onder de Creative Commons-naamsvermelding licentie geplaatst zijn? Een optie die YouTube biedt. In dit geval is iedereen gerechtigd deze filmpjes ook voor commerciele doeleinden te gebruiken. Kan Buma/Stemra echt deze licentie omzeilen?

Auteursrecht | | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>