Verscherpt toezicht op Collectieve Beheersorganisaties

Vanuit Europa is er een Richtlijn opgesteld met betrekking tot Collectieve Beheersorganisaties, zoals Buma/Stemra of Sena. De Richtlijn heeft ten doel transparantie te bevorderen. Europa wil dat er meerdere manieren komen voor rechthebbenden om hun werk in beheer te geven bij een CBO. Hiermee ligt de focus dan op versterkt intern toezicht door de rechthebbenden zelf. De CBO’s vragen zich af of zo een keuzevrijheid wel gunstig is voor de rechthebbenden. Zij zijn van mening dat dit tot versplintering van het repertoire kan leiden. Dit zou onduidelijkheden met zich meebrengen voor zowel gebruikers als rechthebbenden.

Ook wil de Richtlijn dat de concurrentie bevorderd wordt en dat er meer toezicht komt op het beleid van een CBO. Wat niet verwonderlijk is, aangezien zij monopolieposities hebben in de maatschappij. De Nederlandse overheid verzamelt momenteel reacties van de CBO’s op deze nieuwe Richtlijn. Wil jij weten hoe de CBO’s denken over de Richtlijn? Ga dan naar de website van het Rijk.

Instanties | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>