Voorwaarden Creative Commons licentie


Creative-Commons
Je mag niet zomaar een licentie aan een werk koppelen. Om een Creative Commons-licentie of de CC0-verklaring aan een werk te mogen koppelen, dien je

  • de rechthebbende van het desbetreffende werk te zijn
  • en het werk moet auteursrechtelijk beschermd zijn.

 

Om de Creative Commons Publieke Domein Mark-verklaring aan een werk te mogen koppelen moet het werk

  • zich in het publieke domein bevinden:
    – of doordat het auteursrecht op een werk verlopen is
    – of omdat er nooit auteursrecht op het werk heeft gezeten
  • en het mag niet beschermd zijn door een ander intellectueel eigendomsrecht, zoals bijvoorbeeld het merkenrecht.

Als je een Creative Commons-licentie aan je werk koppelt, kan je dit niet meer ongedaan maken. Een Creative Commons-licentie is onherroepelijk. Dit betekent dat totdat je auteursrecht verloopt, en dat is 70 jaar na je dood, de Creative Commons licentie aan dat werk gekoppeld is.

Gelukkig is de Creative Commons-licentie niet-exclusief van aard. Naast deze Creative Commons-licentie kun je ook nog andere licenties aan het werk koppelen. Zoals je werk verkopen voor publicatie in een tijdschrift of ter expositie in een gallerie. Je kan dus nog steeds je auteursrecht uitoefenen. Maar als iemand jouw werk onder de door jou geplaatste Creative Commons-licentie gebruikt, kan je dit niet meer tegenhouden.

Je kan wel stoppen met het verspreiden van jouw werk onder een Creative-Commons-licentie, en een andere licentie aan jouw werk koppelen. Alleen de werken die al verspreid zijn met een Creative Commons-licentie zullen altijd onder die licentie blijven vallen.

Denk dus altijd goed na van tevoren of je dat wel wil. En wees specifiek in het licentieeren.

Zie ook het Creative Commons-overzicht >>


Creative Commons | | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>