Wat is Buma/Stemra?

Buma/StemraBuma/Stemra is een instelling die gelden int voor alle uitvoeringen van muziekwerken in het openbaar. Radio, tv, internet, een live-optreden. Er wordt alleen geïnd voor muziekwerken die ondergebracht zijn bij Buma/Stemra. 

Buma en Stemra zijn twee verschillende organisaties, die samen in een gebouw zitten. Dat de organisaties bijna altijd samen in één mond genoemd worden, betekent niet dat ze ook één zijn. Een inschrijving bij Buma is niet automatisch een inschrijving bij Stemra.

BUMA
Buma is een vereniging gericht op muziekauteursrechten. Dit houdt in dat de auteurs (of vertegenwoordigers) van muziek zich bij hun kunnen aanmelden. De auteur is de tekstschrijver of componist. Sommige songwriters en componisten maken muziek terwijl je nooit een geluid van hun zult horen! Ook zij moeten betaald worden voor hun diensten, want zij zijn de basis voor de artiesten die deze muziek uitvoeren.
Buma is er voor alle muziekauteurs en regelt het openbaar maken van muziek. Als jouw muziek in het openbaar te horen is en je bent aangesloten bij Buma, dan moeten particulieren of organisaties hier in veel gevallen geld voor betalen. Buma controleert waar en wanneer jouw muziek te horen is en zij regelen de vergoedingen.

Lidmaatschap bij Buma betekent dat je een exploitatiecontract met Buma tekent waarin je jouw auteursrecht op het muziekrepertoire overdraagt voor wat betreft openbaar maken. Deze overdracht is voor je bestaande repertoire, maar ook voor je toekomstige werken. Buma heeft nu het recht jouw werk te exploiteren. Zij is dus degene die jou uitbetaalt als jouw werk te horen is op bijvoorbeeld de radio. Hoeveel je hiervoor betaald krijgt is te vinden op de website van Buma. Omdat Buma nu de enige is die bepaalt hoeveel jij voor je muziek in het openbaar ontvangt, kan je niet zomaar tegen een non-profit organisatie zeggen dat zij wel gratis jouw muziek kunnen gebruiken. Buma bepaalt of zij dat gratis mogen doen. Hetzelfde geldt voor je eigen muziek! Een uitzondering is als je gebruik maakt van het Buma/Stemra + Creative Commons project. Dan hoeft er voor niet-commercieel gebruik niet betaald te worden.

STEMRA
Stemra is een stichting gericht op het verveelvoudigen van muziekwerken. Als je een cd of plaat maakt, dan heeft de fabriek toestemming nodig van Stemra om te mogen drukken. Het betreft hier de mechanische rechten. Ook voor het gebruik van muziek in een reclame of film of video is toestemming van Stemra nodig. Voor mensen die muziek uitbrengen in eigen beheer kan het veel gunstiger zijn om niet bij hun aangesloten te zijn.

Wie kunnen zich inschrijven:

  • Tekstschrijvers
  • Componisten
  • Muziekuitgevers
  • Bewerkers

 

Instanties | , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>