Wat is Creative Commons?

 

Creative CommonsCreative Commons is een organisatie die licenties aanbiedt. Deze licenties zijn te gebruiken voor werken waar auteursrecht op rust, zoals onder meer foto’s, teksten, gedichten, muziekstukken, scripties of boeken.

Creative Commons komt op voor een vrijer gebruik van het auteursrecht.
Creative Commons is van mening dat door de lange beschermingsduur van het auteursrecht, 70 jaar na de dood van de maker, teveel werken buiten het publieke domein (= buiten het zicht) komen te vallen en daardoor niet toegankelijk zijn voor het algemene publiek.

De filosofie van Creative Commons behelst de gedachte dat nieuwe werken voortbouwen op bestaande creatieswaarbij remixen een belangrijke rol speelt. Als werken heel lang beschermd zijn door het auteursrecht, zijn deze werken niet toegankelijk genoeg om vrijelijk bewerkt te worden. Het huidige auteursrechtsysteem wordt gezien als een systeem van “alle rechten voorbehouden“. Creative Commons probeert hier een oplossing voor te bieden door met licenties te komen die een klimaat scheppen van “sommige rechten voorbehouden” of zelfs “geen rechten voorbehouden“.

6 Licenties
In Nederland zijn er in totaal 6 verschillende licenties. Deze licenties bestaan uit een combinatie van 4 verschillende bouwstenen. Zie hier de licenties >>

En zie hier het gehele Creative Commons-overzicht >>
Vragen over Creative Commons of het auteursrecht? Neem contact op.
Creative Commons | | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>