Wat is het Publiek Domein?

Publiek Domein

Publiek DomeinHet Publiek Domein kent twee definities: een nauwe en een ruime definitie.

1. Nauwe definitie
Publiek domein omvat alle creatieve werken waarop geen auteursrecht meer rust, of waar nooit auteursrecht op heeft gezeten.

Het werk is vrij van alle auteursrechten, en in veel gevallen daardoor voor welk doeleinde dan ook te gebruiken. Zelfs bron- en naamsvermelding zijn niet verplicht.

Echter er zijn uitzonderingen op de regel. Niet elk werk dat binnen het publiek domein valt is ook publiek toegankelijk. Denk bijvoorbeeld aan paspoorten, geld of rijbewijzen. En sommige documenten van de overheid -die wettelijk gevrijwaard zijn van het auteursrecht- zijn door geheimhoudingsverklaringen ook niet toegankelijk.
Ook kan een werk in eigendom zijn van iemand, waardoor het niet door iedereen gebruikt mag worden. Zoals bijvoorbeeld het schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Dit schilderij is eigendom van het Louvre in Parijs.

Publiek Domein
Let op dat voor een bewerking van een werk in het publiek domein andere regels gelden. Bewerkingen kunnen namelijk wel auteursrechtelijk beschermd zijn. Gebruik dus altijd het officiële werk, zodat je er zeker van bent dat het auteursrecht-vrij is.

  • 2. Ruime definitiePubliek Domein omgekeerd
    - Publiek domein omvat alle creatieve werken waarop geen auteursrecht meer rust,
    – of waar nooit auteursrecht op heeft gezeten,
    – én werken die onder een licentie vallen waardoor zij voor een ieder te gebruiken zijn, overeenkomstig de licentievoorwaarden,
    – én werken die voor het algemeen publiek toegankelijk zijn. 

1) Het eerste verschil met de nauwe bepaling is dat deze ruime definitie vooral in het spraakgebruik voorkomt. Dit is niet de officiële juridische definitie. Met de uitspraak
in het publiek domein” wordt meestal de ruime definitie bedoeld.
Werk dat voor iedereen toegankelijk is om te gebruiken en eventueel te bewerken/remixen. Hieronder vallen onder andere websites met open content, open source programma’s, werken onder Creative Commons-licenties of andere licenties, werken in het publiek domein die daadwerkelijk toegankelijk zijn (dus niet geld, paspoorten e.d.). Maar ook werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals bijv. een boek van Harry Mulisch, die nog wel in druk is of toegankelijk via de bibliotheek.


2) Het tweede verschil is dat er bij deze definitie niet vanuit gegaat wordt dat alle werken voor alle doeleinden zijn te gebruiken of zonder bronvermelding verspreid mogen worden. Het gaat erom dat de werken toegankelijk zijn, onder welke voorwaarden dan ook.

Om kort een voorbeeld te geven: een boek dat uit productie is en waarvan de beschikbare exemplaren enkel toegankelijk zijn voor de eigenaren, is niet in het publiek domein. Op het moment dat er een digitale versie van het boek wordt gemaakt -en verspreid wordt onder bijv. een CreativeCommons-licentie- is het boek weer onderdeel van het publiek domein. Het boek is weer toegankelijk geworden voor een ieder. Dit betekent niet dat alles mogelijk is. Onder andere dient de naam vermeld te worden. In tegenstelling tot bij de nauwe definitie.

3) Creative Commons heeft een speciale verklaring waarbij je als auteur jouw werk “in het publiek domein” kunt plaatsen. Door middel van deze verklaring zeg je tegen de gebruikers van jouw werk dat je je auteusrecht niet zult aanwenden bij wat voor een bewerking dan ook. Ook naamsvermelding is dan niet verplicht, tenzij uitdrukkelijk genoemd. Officieel kan je je werk eigenlijk niet geheel in het publiek domein plaatsen volgens de auteurswet, omdat je altijd je morele rechten behoudt.

Vind je dit bericht de moeite waard? Deel het dan of laat jouw mening horen over het publiek domein!

Publiek Domein | | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>