Wat is Remixen?


Re-mix; het mixen tot iets nieuws.

Wat is remixen?
Remixen is het gebruiken van delen van een werk, en die dan combineren met andere werken of integreren in je eigen werk, waardoor er een nieuwe creatie ontstaat. Remixen berust op het hergebruiken en bewerken van werken.

Sampling
In de muziek wordt ook wel gesproken van sampling: een vorm van remixen, waarbij een muziekstuk in kleine stukjes geknipt wordt -samples- die vervolgens gebruikt worden om een ander lied mee samen te stellen.

Hoe zit het met het auteursrecht?
Ondanks dat het bij remixen vaak gaat om het gebruik van fragmenten, kan het zijn dat het fragment een dusdanig essentieel onderdeel van het oorspronkelijke lied is, dat er auteursrecht op rust en je door het bewerken en hergebruiken auteursrechtinbreuk pleegt.

Werken waar auteursrecht op rust mogen bewerkt worden, enkel in beperkte mate. Het is het makkelijkst om te remixen met materiaal waarop geen auteursrecht rust of met materiaal dat onder een licentie is vrijgegeven waarmee toestemming is gegeven voor bewerkingen. Een aanwijzing kan zijn als het werk onder een Creative Commons-licentie is geplaatst waar de afkorting ND niet in voorkomt.

Heb je een vraag over het auteursrecht? Neem contact op met Copyright 2.0.

 

Remixen | , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>