Wat is SENA?

Sena lijkt heel erg op Buma. Net als Buma int Sena vergoedingen voor muziek in het openbaar. Het verschil is dat Sena de belangen behartigt van de podiumartiesten, de bandleden en de producenten: de muziekmakers genoemd. Buma vertegenwoordigt de muziekauteurs; de songwriters en componisten.

Waarom zijn er twee instanties voor het openbaar maken van muziek?
Sena is gebaseerd op een ander soort recht. Namelijk het Naburige Recht. Dit lijkt heel erg op dat van het Auteursrecht, vandaar de naam naburig. De verwantschap is te zien doordat veel houders van het naburige recht gebruik maken van auteursrechtelijk beschermde werken. Een zangeres die een cover zingt, een toneelspeler die een boek vertolkt, een danser die een choreografie uitvoert. Bij Buma gaat het om de daadwerkelijke bedenkers van de muziek en bij Sena gaat het om de uitvoerders. In het geval van een singer/songwriter kun je aanspraak maken op vergoedingen vanuit beide instanties.

Het verschil tussen het auteursrecht en het naburige recht is duidelijk te zien aan de beschermingsduur. Het naburig recht duurt 50 jaar (in 2013 wordt dit 70 jaar), terwijl het auteursrecht tot 70 jaar na de dood bescherming geeft. Dit betekent dat je als artiest op een gegeven moment geen geld meer ontvangt van Sena, maar nog wel van Buma.

Wanneer is Sena voor jou relevant?
Ben je een muzikant of producent? En ben je betrokken geweest bij het opnemen van een CD/plaat of een commerciële download (zoals iTunes)? Dan heb jij recht om je in te schrijven.

Wanneer ben je maker?
Makers zijn zangers, bandleden, dirigenten, koorleden, solisten, band.

Wanneer ben je producent?
Je bent producent als je de organisatie van de eerste opname op je neemt en als je de financiële verantwoordelijkheid draagt. Een producent onder het naburige recht is dus niet de zogenaamde producer of geluidsproducer.

Wanneer betaalt Sena uit?
Als jouw muziek te horen is op radio, tv, in publieke ruimtes of door middel van een commerciële download (zoals iTunes).

Wanneer betaalt Sena niet?
Sena int niet bij live-optredens, daar krijg je al door je opdrachtgever voor betaald. Maar het uitzenden van een opname van een live-optreden op de radio wordt wel vergoed. Bij Sena is het van belang dat jouw werk is opgenomen op een geluidsdrager.
Music on-demand” wordt ook niet geregistreerd door Sena. Music on-demand betekent muziek die zelf opvraagbaar is door de consument. Bijvoorbeeld muziek op YouTube of op Spotify.

Hoeveel betaalt Sena?
Sena verdeelt de vergoeding van een lied gelijkmatig over de producent en de muzikant: 50% voor de producent en 50% voor de muzikant. Als er vijf bandleden zijn, dan krijgen de bandleden ieder 1/5de van de 50%.
Per keer dat jouw lied op de radio wordt gedraaid krijg je ongeveer € 4 te verdelen over producent en muzikant. Maar alles is afhankelijk van tijdsduur en locatie.
Sena betaalt 4 keer per jaar uit.

Wie betaalt eigenlijk aan Sena?
Dat zijn ondernemers, bedrijven, die muziek in het openbaar laten horen. Denk hierbij aan sportscholen, horecagelegenheden, supermarkten, maar bijvoorbeeld ook een creche.

Hoe schrijf je je in bij Sena?
Inschrijving bij Sena is gratis. Tot drie jaar voor je inschrijving mag je je vergoedingen via Sena terugvorderen. Klik hier als je je in wil schrijven omdat je Artiest bent, en klik hier als je Producer bent.

Wie kunnen zich inschrijven:

  • Zanger (ook in koor)
  • Bandlid
  • Producenten
  • Dirigent

 

Instanties | , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>