Zie jij de verschillen?

sjaal                                          Is hier sprake van auteursrechtschending?

In de mode is het beschermen van je rechten redelijk lastig. Wat vandaag op de catwalk te zien is, kan morgen al in net wat gewijzigde vorm op de markt verkrijgbaar zijn. Kun je als ontwerper dan niet optreden? Ja zeker kan dat wel, alleen gebeurt het vaak niet omdat de doelgroepen zo verschillend kunnen zijn. Een haute couture dress wordt niet verkocht op een markt. In dat soort gevallen is het voor ontwerpers niet relevant om veel tijd en moeite te steken in een rechtszaak. En als het gebeurt, wordt er meestal geschikt (buiten de rechter om afspraken met elkaar maken).

Verwarring
Een uitzondering is het schoenenmerk Louboutin, die erom bekend staan schoenen met rode zolen te verkopen, gedragen door o.a. Kate Moss. Op een gegeven moment zagen zij steeds meer schoenen met rode zolen verschijnen, zoals bij de Zara, de Van Haren en Yves Saint Laurent. Louboutin vond dat dit ten koste ging van hun markt. In Nederland kreeg Louboutin gelijk en mocht Van Haren geen schoenen met rode zolen meer verkopen, omdat er sprake zou zijn van verwarring bij het publiek. In de andere rechtszaken had de rechter steeds beslist dat het de creatieve vrijheid is van de ontwerper om welke kleur dan ook te kiezen voor zijn zolen.

Auteursrecht
Als we dan terug gaan naar de sjaals, wat valt er dan op? Vind je dat er in dit geval sprake is van verwarring bij het publiek? Of dat de ontwerper de vrijheid moet hebben om ook dit patroon te maken in dezelfde kleursetting?

Watskebeurd?
De sjaal van B.Loved is in een andere variant terecht gekomen op de markt door Yehwang. Yehwang werd ‘geinspireerd’ door B.Loved en besloot hier iets mee te doen. Via haar website verkoopt zij dan ook “B.Loved inspired scarf grey, Sjaal Grijs”. De eerste vraag die dan van belang is, is of de sjaal wel auteursrechtelijk beschermd is. De rechter besliste vorige week dat de sjaal van B.Loved in ieder geval auteursrechtelijk beschermd is.

“Daarvan kan ook sprake zijn binnen een bepaalde stijl of trend, die op zichzelf geen auteursrechtelijke bescherming geniet. Het enkele feit dat de Grey I LOVE sjaal van B.Loved een zig-zag motief heeft, (..), en dat (..) zoveel kleding een zig-zag ontwerp hebben, betekent daarom nog niet mee dat aan de Grey sjaal van B.Loved geen auteursrechtelijke bescherming kan toekomen.”

Het kiezen van de verschillende kleuren, streepdiktes met puntvormig patroon en draadsoorten maakt dat de ontwerper creatieve keuzes heeft gemaakt die de sjaal een oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel van de maker geven. Art. 1 Aw is iig binnen.

Totaalindruk 
Nu vast staat dat de sjaal auteursrechtelijk beschermd is, moet bepaald worden of Yehwang inbreuk maakt hierop. Kortom, Zoek de Verschillen. Dit is het moment waarop de rechter gaat kijken naar wat beschermd is in het ontwerp en of de ‘nabootser’ daar inbreuk op maakt. De rechter zei dat niet alle banen precies hetzelfde waren overgenomen en dat sommige banen smaller zijn gemaakt. Ook wijken de kleuren ligt van elkaar af. “Deze verschillen zijn echter niet zodanig dat de sjaals niet dezelfde totaalindruk maken, zelfs als ze naast elkaar liggen.”

Verschillen
Kortom, hoe meer je de verschillen ziet, hoe kleiner de kans dat je inbreuk hebt gepleegd! Je laten inspireren door een ander mag, maar teveel overnemen kan je wel duur komen te staan. Bijna altijd zijn de kosten voor de verliezende partij, in dit geval Yehwang, EUR 6.700.

Vreemde Zaken | , , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>