Auteurswet 100 jaar! Een vooruitblik

De Nederlandse Auteurswet is vandaag precies 100 jaar oud. De wet heeft sindsdien wel wijzigingen ondergaan om mee te kunnen gaan met de technologische vooruitgangen. In 2008 is het woord 1912 uit de titel van de Auteurswet verdwenen -Auteurswet 1912 .

Voor 1912 heerste in Nederland het Copyright -het Kopijrecht. Dit recht was veel meer gericht op het recht om kopieën te mogen maken en stamt af van de opkomst van de boekdrukkunst. Dit kopijrecht lag in de handen van één persoon, namelijk de uitgever. Alleen hij had het exclusieve recht kopieën te maken van het originele boek. Dit recht had hij gekocht van de auteur. Het systeem was toen gericht op het beschermen tegen vermenigvuldigingen door andere partijen.

Vanaf 1817 begint ons auteursrechtsysteem zich te richten op de belangen van de Auteur. Dit zal in de loop van de tijd steeds verder uitgewerkt worden. De uitbreiding van het auteursrecht met de persoonlijkheidsrechten zorgt ervoor dat de positie van de auteur een prominente plaats heeft. De achtergrondgedachte is dat tussen het werk en de maker een meer of minder strikt persoonlijke relatie bestaat: het zou een onwenselijke situatie zijn indien anderen deze band konden aantasten, bijvoorbeeld door middel van wijzigingen in het werk. Ons huidige auteursrechtstelsel is gericht op de rechten van de Auteur.

VOORUITBLIK
Copyright 2.0 gaat dit moment aangrijpen om te onderzoeken hoe het auteursrecht momenteel ervaren wordt in de praktijk. Door het internet zie je een behoefte aan het kopieëren van werken. Terwijl dit juist de kern van het auteursrecht raakt. Hoe kunnen we daar als maatschappij mee omgaan? En hoe ziet de Auteurswet er over 100 jaar uit?

“Als de kunst werkelijk een onbegrensde vrijheid geniet, waarom is de topkunst dan verboden terrein en mogen we alleen maar variëren, citeren, annexeren en niet kopiëren? Waarom mogen we de oorsprong en de wording van hedendaagse kunstwerken niet onderzoeken en tot onderwerp nemen?”
Uit DUEL, p. 15, Joost  Zwagerman, 2010.

Klik hier voor een visueel overzicht van de geschiedenis van het auteursrecht.


Auteursrecht | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>