Hoe lang duurt het Auteursrecht?

Een beetje verlaat, maar vandaag in Vreemde Zaken de duur van het auteursrecht. Met zijn allen produceren we dagelijks miljoenen foto’s, video’s, liedjes en teksten. En heel veel hiervan is beschermd door het auteursrecht. Alleen al op YouTube worden er 4 miljard video’s er per dag gestreamd. En op Instagram verschijnen 10 foto’s per seconde, Dat is 36.000 foto’s per uur! Hoe lang duurt het Auteursrecht eigenlijk? En wat is daarvan het gevolg? 

auteursrecht grapje bron: http://safetycorporation.files.wordpress.com/2009/06/auteursrecht2.jpg

De kans dat je het auteursrecht schendt, wordt steeds groter. We maken zo ontzettend veel en online is het heel makkelijk om werken van elkaar te delen. Online lijken de regels onduidelijker dan offline. Dat komt omdat je offline wel een een plaatje van iemand mag gebruiken voor een persoonlijk knipselkrantje. Maar als je deze afbeeling op een website plaats, dan mag het weer niet. De kans is dan groter dat meerdere mensen het zien.

70 jaar na de dood
Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na de dood van de maker. Of je nou iets gemaakt hebt op je 10de of op je 80ste, het auteursrecht van al jouw werken vervalt op hetzelfde moment.
Soms is het zo dat het auteursrecht niet bij de maker ligt, maar bij een organisatie. Dan duurt het auteursrecht tot 70 jaar na de openbaarmaking van het werk door de organisatie.

Publiek Domein
Na die 70 jaren is een werk onderdeel van het publiek domein. Het auteursrecht is dan vervallen en dan mag je er alles mee doen wat je wil. Zoals namaken, gebruiken zonder toestemming, bewerken, verkopen op tshirts. Je hoeft zelfs niet eens de naam van de maker erbij te plaatsen. Als ik nu een schilderij van Rembrandt wil naschilderen, dan mag dat. En deze mag ik ook weer publiceren. Het voordoen als iemand anders kan soms echter wel bestempeld worden als plagiaat.

Grapje
De afbeelding van hierboven geeft weer hoe het auteursrecht werkt. Als je een afbeelding of tekst gebruikt van iemand anders, dan moet je daar meestal voor betalen. Tenzij iemand zijn afbeelding voor iedereen ter beschikking heeft gesteld. Dus ook al is een afbeelding wel 60 jaar oud, dan nog is deze beschermd door het recht. De tekenaar heeft wel een kleine vergissing gemaakt, want Shakespeare is al zo lang dood, daar zijn de auteursrechten al van verlopen!

70 jaar te lang?
Doordat we nu dagelijks zoveel werken op internet plaatsen, is goed te zien hoe lang het recht eigenlijk duurt. Stel je plaatst iets op je 20ste online en op je 80ste ga je dood. Dan is dat werk wel 130 jaar beschermd geweest. Heel veel mensen vinden dit te lang. En pleiten voor een korter auteursrecht. Er is nu zoveel onder auteursrecht, komt dat de creativiteit wel ten goede? De roep voor een korter auteursrecht neemt toe, bijvoorbeeld voor de duur van 20 jaar met een mogelijkheid tot verlenging. Op die manier blijven alleen werken beschermd waarvan de makers dat ook echt relevant vinden.

Oplossing
Het auteursrecht beschermt niet een stijl of een thema of een onderwerp. Namaken en gebruiken van beschermde werken mag niet, maar je mag je wel laten inspireren. Als je zelf niet handig bent in het maken van dingen, dan kun je ook werken gebruiken die voor iedereen ter beschikking zijn gesteld. Bijvoorbeeld onder een Creative Commons-licentie. En er zijn genoeg afbeeldingen online te vinden die al in het publiek domein zijn. Wil je hier meer van weten? Waar op te letten en hoe je het kan vinden? Dan mag je altijd contact opnemen.

Vreemde Zaken | , , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>