Betalen aan Buma/Stemra voor hyperlinken?

Buma/Stemra is een rechtszaak begonnen tegen Nederland.fm en Op.fm, waarvan morgen de uitspraak verwacht wordt. Gaat hyperlinken nu ook belast worden door Buma/Stemra?

Nederland.fm heeft een online radioportal, waarbij zij een soort startpagina zijn voor de online-radiostations. Normaal gesproken wordt je via een startpagina doorgelinkt naar andere websites, maar dat is bij Nederland.fm niet nodig. Je kunt gewoon op hun site blijven en aanklikken vanuit welke radiozender jij muziek wilt horen. Hun software zorgt er dan voor dat de muziek van die stations embedded gestreamed wordt op de website. Op deze manier kun je makkelijk switchen tussen verschillende muziekzenders. Deze manier van uitzenden is een vorm van hyperlinken. Dit betekent dat de muziek niet op de server van Nederland.fm staat, maar op die van de radiostations zelf.

Nederland.fm verdient op deze manier veel geld aan de advertenties, maar zij hoeft zelf geen kosten te betalen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek. Dit stoot Buma/Stemra tegen het zere been. Zij zijn dan ook van mening dat als je zo duidelijk geld verdient met muziek, daar ook betaald voor moet worden. Zij zeggen, ook al is er sprake van hyperlinken en heb je niet direct beschikking tot de content, toch ben je zodanig een doorgever dat het niet meer dan logisch is om daarvoor te betalen.

De auteurswet geeft de rechthebbende/maker de exclusieve bevoegdheid openbaar te maken en te verveelvoudigen. Tot 12 september 2012 was hyperlinken nog geoorloofd en viel dit niet onder een nieuwe openbaarmaking. Maar in een rechtszaak tussen Sanoma en GeenStijl werd bepaald dat hyperlinken niet zo maar mag als je een “nieuwe publiek ontsluit” en er een “commercieel belang” gemoeid is. Kortom, deze rechtszaak zou nog wel eens gunstig kunnen uitpakken vor Buma/Stemra en de bij haar aangesloten muzikanten.

Copyright 2.0 vroeg een aantal muzikanten naar hun mening over Nederland.fm: de overall-mening was toch wel dat indien er veel geld verdiend wordt met muziek, daarvan ook een deel terug moet naar de muzikanten.

Auteursrecht | , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>