Sinterklaasliedjes, van wie zijn die eigenlijk?

Yay, het is weer Sinterklaastijd. Overal klinken de welbekende liedjes: Sinterklaas Kapoentje, Zie ginds komt de stoomboot, Dag Sinterklaasje, Sinterklaasje Bonnebonnebonne.

Ook nieuwe liedjes mogen niet ontbreken, zoals  Het paard van Sinterklaas van Vof de Kunst:

Hierbij is het duidelijk wie de auteur is. Maar wie hebben eigenlijk onze oude bekende Sinterklaasliedjes geschreven? Hoe oud zijn deze eigenlijk? Het zou zo maar eens kunnen dat er auteursrecht rust op een Sinterklaaslied. En dan zouden we dus eigenlijk toestemming moeten hebben om het te mogen verspreiden en openbaar te maken. Gelukkig is Sinterklaas zo’n oud onderdeel van onze cultuur, dat heel veel liedjes vrij te gebruiken zijn!
Vanaf de 17de eeuw zijn veel liedjes oraal doorgegeven van generatie op generatie. De liedjes zijn vermengd geraakt met melodieën uit verschillende districten en pas zo rond de 19de eeuw vastgelegd. Al deze liedjes zijn natuurlijk niet meer auteursrechtelijk beschermd, maar het zou wel leuk zijn om de geschiedenis ervan te leren kennen.
Zo schijnt de melodie van het lied Daar wordt aan de deur geklopt overgenomen te zijn van O mijn lieve Augustijn, die in zijn originele Weense versie rond 1800 voor het eerst is opgeschreven.  Ook Sinterklaas Kapoentje is in de 19de eeuw ontstaan. Men denkt dat dit te maken heeft met de misdadiger Klaes Kapoen, die zijn leven eindigde op het schavot. Het schijnt dat het lied Sinterklaas Kapoentje vroeger niet ontstaan is uit solidariteit met de Sint. Oeps. Als jij weet van wie die oude nummers zijn, hoe lang ze al bestaan en hoe ze ontstaan zijn, laat dat vooral weten!

Op deze website vindt je een overzicht van alle Sinterklaasliedjes die vrijelijk mogen worden gebruikt. En op Wikipedia kun je bij een aantal liedjes zien wie ze heeft geschreven en waar de melodie vandaan komt. De melodieën in het publieke domein mag je ook gebruiken voor een nieuw lied.

Dag Sinterklaasje, dahag dahag Zwarte Piet.

Auteursrecht | , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>