Hoe haal je meer uit BUMA?

Muziek maken en delen is leuk. Daarvoor betaald worden maakt het nog leuker. 
Maar hoe bekender je wordt, hoe lastiger het is om al je rechten zelf te beheren. Daarom worden er contracten gesloten met andere partijen, zoals Buma/Stemra. Bij contracten gaat het altijd om het weggeven van je rechten. Tijdelijk of voor altijd. 

Als je lid wordt van Buma/Stemra geef je ook een aantal rechten weg.
Buma bepaalt nu hoeveel inkomsten jij krijgt van een radio, tv of winkel voor het verspreiden van jouw muziek. Lekker makkelijk dus. Dit betekent wel dat jij niet meer alles zelf kunt bepalen over je muziek. Een van de gevolgen is dat je je werk niet meer gratis weg kunt geven. Ook niet als het om een non-profit organisatie gaat.

Wil je weten wanneer het voor jou handig is om je aan te sluiten bij Buma, heb je vragen over je aanmelding of een andere vraag? Neem dan contact op.

Hieronder vindt je tips over hoe je optimaal van Buma kunt genieten:

 

Betaald worden voor Muziek, 8 tips

Buma is er om jou uit te betalen als jouw muziek in het openbaar te horen is geweest op de radio, tv, internet, live-optredens in winkels of bedrijven. Je moet hiervoor natuurlijk wel lid zijn van Buma. Lid worden wordt pas interessant als je redelijke bekendheid begint te krijgen. Of door middel van veel optredens of door op de nationale radiozenders te komen. Te vroeg lid worden is zonde, en te laat ook.


Tip 1: Word lid op het juiste moment.


Het is overigens niet nodig meteen lid te worden van zowel Buma als van Stemra. Want als je muziek in eigen beheer uitgeeft, kan lidmaatschap bij Stemra wel eens nadelig zijn.

Voor jonge muzikanten biedt Buma een gunstig aanbod. Voor iedereen onder de 26 jaar kan het inschrijfgeld kwijtgescholden worden. Hoe? Meld je aan voor Buma Junior, een platform waar je in contact kan komen met andere artiesten en waar je voorzien wordt van informatie. Als je hierna besluit je aan te melden bij Buma, dan hoef je de eenmalige administratiekosten niet te betalen.


Tip 2: Onder de 26 jaar? Bespaar € 45,-


In een gesprek met Erik Verzijl, voorlichter van Buma/Stemra, komt aan de orde dat het handig is om na de uitbetalingen een uurtje de administratie te gaan doen. Inderdaad, niet de leukste activiteit waar je dan aan denkt, maar wellicht leidt het tot veel leukere dingen! Want het kan zomaar gebeuren dat Buma niet alle optredens heeft meegerekend.


Tip 3: Controleer altijd de uitbetalingen door Buma


En heb je je administratie niet op orde? Begin daar dan mee vanaf nu, want die tijd kan zichzelf terugbetalen! Dit gaat gemakkelijk via de Portal.


Tip 4: Houd een goede administratie bij van de optredens.


Buma kan alleen goed uitbetalen als jij ook elke keer jouw nieuwe werk doorgeeft. Alleen op die manier kan gecontroleerd worden van wie welk nummer is. Lever daarom de titel ook goed aan, want anders kunnen er alsnog onduidelijkheden ontstaan. Het niet aanleveren van je werk betekent niet dat jij dan nog de auteursrechten over deze muziek hebt. Want in jouw contract met Buma heb je je recht overgedragen voor ook je toekomstige muziek. Dit betekent dat alles wat je maakt vanaf het moment van inschrijven bij Buma automatisch onder hun beheer valt.


Tip 5: Lever regelmatig titels aan bij Buma.


Je hebt niet uitbetaald gekregen, maar je weet zeker dat jouw muziek vaak te horen is geweest! Dan kunnen er vier dingen aan de hand zijn: 1) er kan iets mis zijn gegaan met de registratie van jouw werk (zie tip 4), 2) je bent vergeten je werk door te geven (tip 5), 3) het kan zijn dat het Fingerprint-systeem van Buma jouw muziek niet heeft herkent, en tot slot 4) jij bent enkel op de plaatselijke radio gedraaid (tip 1).

Het Fingerprint-systeem van Buma moet automatisch muziek herkennen. Als jij wil dat jouw muziek hierin opgenomen staat dan kan je via de Portal een mp3 uploaden. Soms gaat het wel eens mis met de fingerprinting. Op de website Airplayclaim.nl is alle niet geïdentificeerde muziek te beluisteren. Als je daar jouw werk herkent, laat het Buma weten, dan kunnen ze alsnog tot uitbetalen overgaan!


Tip 6: Beluister Airplayclaim en vind jouw muziek terug.


Met behulp van de ontwikkelde App door Buma kan je nu ook je administratie bijhouden voor wat betreft openbaarmakingen op bijvoorbeeld radio of tv. De Buma Songtracker. Wie weet iets voor jou?


Tip 7: Buma Songtracker, een handige app.


Ben je nog geen lid van Buma/Stemra? Ook dan kun je nog uitbetaald krijgen over het afgelopen jaar.  Hoe kan dat dan? Geen lid zijn en toch een heel jaar vergoed krijgen? Tot 31 december heb je de mogelijkheid je aan te melden bij Buma. Met terugwerkende kracht krijg je dan de vergoedingen voor alle optredens terug die je het afgelopen jaar hebt gedaan. Overigens best vreemd dat dit kan, want je zou verwachten dat Buma geen onterechte inningen doet. Wat duidelijk wel het geval is als zij de mogelijkheid hebben artiesten met tot een jaar terug te kunnen terugbetalen. Wat gebeurt er eigenlijk met de onterechte inningen?


Tip 8: Met terugwerkende kracht geld verdienen


Kortom, leuk voor de nieuwe artiest, de vergoeding met terugwerkende kracht, maar qua systeem is het opmerkelijk. Denk in ieder geval na over je aanmelding bij Buma. Komen er dit jaar veel optredens aan? Maak dan een berekening voor jezelf, want wie weet is aanmelden wel heel gunstig.

Instanties | , , , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>