Muziek en Social Media

Na een geslaagde BUMA-bijeenkomst was ook de SENA-bijeenkomst geslaagd te noemen. We hebben zelfs de krant weten te bereiken! Lees hieronder wat er besproken is.

Tips van de bijeenkomst
De voorlichting begon met een terugblik naar de bijeenkomst met Buma/Stemra. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen tussen Sena en Buma nog eens op een rijtje:

 • Buma is voor muziekauteurs -de schrijvers van de muziek, Sena is voor muziekmakers -de uitvoerders van muziek.
 • Buma is een vereniging en Sena is een stichting. Sena is gratis en vergt dan ook geen lidmaatschap. Dit betekent anderzijds ook dat je als artiest geen invloed kan uitoefenen op het bestuur of op de werkwijze.
 • Sena int per nummer, Buma per repertoire.
 • Sena heeft een opsporingsplicht en bij Buma heb jij de zorg om jouw repertoire juist aan te leveren. Dit betekent dat Sena actief zoekt naar de rechthebbenden van nummers. Het is dan ook van belang dat je vindbaar bent, alleen dan kan Sena jou uitkeren.
 • Sena int ook als jouw nummer op de regionale radio komt, terwijl bij Buma landelijke zenders worden meegenomen. In Nederland kennen we één regionale radio per provincie. Bijvoorbeeld Radio Noord-Holland. Dus 12 zenders in totaal.
 • Buma int bij live-optredens, Sena niet.
 • Buma int ook voor de social media en de nieuwe media online, terwijl Sena alleen kan innen voor geluid en commerciële downloads, zie Tabel. Dit betekent dat Sena niet int bij beeld&geluid (YouTube), bij muziekzenders die een music-on-demand systeem hebben (Spotify, 22Tracks, Soundcloud) en niet voor gratis downloads.Oranje = sprake van belangenbehartiging
  Blauw = geen sprake van belangenbehartiging

 

Social Media: waar op te letten?

 1. Creëer een achterban.
 2. Bepaal je doel.
 3. Schiften.

Social media kent enorm veel voordelen. De artiest heeft niet alleen de mogelijkheid mensen en doelgroepen te bereiken op plekken waar hij nooit aan had kunnen denken, ook kan het zijn dat jouw clip ineens “viral” gaat. Met social media houd je je achterban op de hoogte van jouw werk. Het creëert betrokkenheid. Aan de andere kant is het viral gaan van een werk maar een kleine kans, en social media kost veel tijd.

Vanwege tijdsdruk en de vele kanalen waarop jouw muziek te horen kan zijn, willen sommige artiesten graag hun beheer uit handen geven. Omdat Sena niet voor je int op dit gebied -dit is het terrein van de platenmaatschappijen- zul je het óf zelf moeten doen óf je aan moeten sluiten bij een platenmaatschappij. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook online-labels/agenten. Zij kunnen het beheer van de distributie van jouw nummers online gaan beheren. Zij zijn nodig, want bij de grote distributeurs als een iTunes of een Spotify kan je niet terecht komen als startende artiest. Dat moet via een tussenpersoon.

Al deze labels hanteren eigen voorwaarden, contracten en mogelijkheden. Denk hierbij aan het plaatsen van je muziek onder een Creative Commons licentie (Jamendo), het overdragen van je rechten (je bent ze dan echt kwijt), het in licentie geven van je rechten, abonnementssystemen, betalen per uploaden van een lied of album, etc. etc. In deze fase is het van belang goed voor ogen te hebben wat jouw korte en lange termijn doelen zijn met je werk. Hoeveel geef je nu gratis weg? Hoeveel geef je nu voor een bepaalde periode in beheer en bij wie? En wat beheert welke organisatie precies voor jou? Aan te raden is om je werk niet over te dragen, maar naar licenties te kijken die beperkt zijn in tijd of waarbij je het contract makkelijk op kunt zeggen.

Kortom, social media zijn super maar denk goed na welke social media voor jou nodig zijn en op welk moment. Is een Spotify al direct nodig of geeft het je alleen maar kosten in het begin die je er niet uithaalt? Want misschien ben jij nog wel het beste af met social media die je zelf kunt beheren, zoals YouTube, Twitter, Facebook, een eigen webwinkel/website of via Soundcloud. Als je de grote distributeurs wil bereiken of je werk wilt verspreiden op wel 200 fora in één keer, dan heb je daar tussenpersonen bij nodig. Let goed op wat er in de voorwaarden staat, en bij twijfel, vraag het na bij een specialist. Legaal downloaden gaat belangrijker worden in de toekomst en de markt is qua businessmodellen nog zeker niet uitgekristalliseerd. Dus geef geen rechten weg die je later nog nodig hebt!

Auteursrecht | , , , , | Reageer

 

Reageer

Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.

Toegestane HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>